0

Savjeti za sušenje i spremanje obuće u hladnom razdoblju

06 Velj 2019
od strane

Ako želite svoju voljenu obuću koju već imate ili koju ćete kupiti, u savršenom su stanju što je duže moguće i ispunite svoju misiju da zaštitite stopala od vode i hladnoće, samo slijedite neke preporuke o tome kako osušiti i spremiti obuću. Zbog kiše i snijega cipele su svakodnevno izložene vlazi, što šteti i stopalima i samoj cipeli. Postoji nekoliko potpuno vodootpornih materijala od kojih su izrađene gležnjače,polučizme i čizme, pa čak i one zahtijevaju dodatnu pažnju u načinu na koji ih sušite i skladištite.

Hoćete li brzo i sigurno osušiti mokru obuću?

Sigurno imate barem jedan par omiljene obuće do koje vam je toliko stalo da u vlažnim danima ne želite riskirati da ih oštetite. Tajna je ne čuvati ih od vlage, nego je važno kako ih sušiti i kako ih nakon toga skladištiti. Sramota je ne iskoristiti vašu obuću koju imate, a to se lako može provesti u praksi ako uzmete u obzir naše savjete.

Sušenje obuće koja je bila izložena vlazi nije težak proces, ali treba izbjegavati određene pogreške koje dovode do oštećenja materijala. Jedna od tih grešaka je korištenje izravnog izvora topline za sušenje gležnjača, cipela ili čizama. Sigurno imate , radijator, štednjak ili sušilo za kosu koje ste pokušavali osušiti što je prije moguće, vjerujući da ćete spasiti obuću od uništenja. Nažalost, intenzivna toplina tih uređaja oštećuje materijal od kojeg se izrađuje obuća i ljepilo koje se koristi za lijepljenje đona. Znamo da je brže staviti ih blizu peći ili blizu radijatora, posebno ako ih trebate sljedećeg dana da odu na posao, ali to će vam samo skratiti život. Istina je da je materijal koji se koristi u zimskoj obući obično debeli koji treba vremena da se prirodno osuši, ali postoje i jednostavna, mala trik rješenja koja možete koristiti da ubrzate ovaj proces.

Ovdje su najučinkovitiji načini brzog sušenja koje možete koristiti za spremanje omiljene zimske obuće :

1. Metoda novina. Nakon što ste očistili obuću od blata i voda je iscurila iz njih, uklonite uložke i stavite ih zajedno kako biste ih osušili odvojeno. Uzmite nekoliko novina i stavite ih u gležnjače ili čizme, a nekoliko drugih komada upotrijebite ih kako biste spakirali vanjštinu. Konačno morate imati obuću u cjelosti umotane u novine. Papir će brzo upiti vlagu, pa je potrebno mijenjati novine da se osuše za nekoliko sati. To je spora, ali vrlo nježna metoda sa obućom, bez ikakvog rizika koji ih može oštetiti. Ako u kući nemate novine, možete koristiti i stare ručnike, metoda će biti jednako učinkovita i vaše će cipele biti potpuno suhe za nekoliko sati.

2. Način rada ventilatora jednostavan je postupak, a za vješanje vlažne obuće potreban vam je samo ventilator ako su opremljeni vezicama. Ako nemaju šipke, stavite ih ispred ventilatora na kutiju kako bi se što više približili ventilatoru. Ne zaboravite ukloniti uložke i staviti ručnik ispod njega kako bi apsorbirali vodu koja curi. Potrebno je samo nekoliko sati da se obuća potpuno osuši.

3. Postupak s rižom je manje poznato, ali iznimno učinkovito rješenje. Riža ima sposobnost brzog upijanja vlage iz bilo kojeg prostora. Vjerojatno ste to primijetili kad kuhate rižu. U našem slučaju riža vas može spasiti zimsku obuću. Potrebna vam je kartonska ili plastična kutija za sipanje oko centimetra riže na koju ćete staviti u obuću. Zatvorite kutiju i pričekajte nekoliko sati. Nakon što ih dobijete saznat ćete da su potpuno suhi.Nemojte zanemariti uloške. Pustite ih da se tijekom vremena suše bez stavljanja na peć ili radijator. Naš savjet je da koristite drugi par obuće drugog dana, a novoosušene da ih pohranite na sigurno mjesto. Nikada ne ostavljajte obuću na podu, čak i ako je više na dohvat ruke. Suspenzije na podu izložene su prašini i stoga oštećenju. Ako vam je stalo do dugovječnosti vaše obuće, pročitajte dalje s našim savjetima za pohranu.

Kako spremiti svoju obuću tokok hladne sezone?

Budući da u hladnoj sezoni trebate više parova čizama, gležnjača i čizmica koje će se mijenjati ovisno o vremenskim prilikama, dnevnim aktivnostima i odjeći, važno je znati kako ih pohraniti kako bi ih što dulje držali u dobrom stanju.

U hladnoj sezoni potrebno je praktično rješenje za spremanje obuće, tako da je zaštićeno od prašine i vlage, ne zauzima puno prostora, dobro je organizirano u ormaru, tako da odmah možete pronaći pravi par. Najčešća rješenja za pohranu su: ormarići s policama, naljepnice ili prozirnice, police na zidu, ladice ispod kreveta ili košare.

Na svakoj promjeni sezone reorganiziramo naš ormar - uklonimo ono što ne koristimo i stavimo na odjeću i obuću za novu sezonu, tako da imamo brzi pristup do njih. Organizator cipela počinje s sortiranjem. Ljetne parove spremajte odvojeno, a na jesen i zimu ih razdvojite u dvije kategorije: par cipela koje nosite rijetko i parove cipela koje često nosite. Stavite ga na vrhove prstiju kamo god krenuli i smjestite ih na podkategorije, tako da možete točno znati gdje da ih tražite kada ih trebate: servisne, cipele za hodanje, sportske cipele itd.

Cipele s visokom petom manje se koriste u hladnoj sezoni, tako da ih nećete zadržati na vidiku, čak i ako vam se jako sviđa. Stavite ih na vrh ormara, na gornje police, po mogućnosti u naljepnice da napišete ono što sadrže tako da ih možete brže pronaći.

Dobra investicija koju možete učiniti a nikako skupa je nekoliko prozirnih plastičnih kutija u kojima možete zadržati svoje cipele. Ne samo da dobro štiti par obuće od vanjskih čimbenika, nego je i vrlo praktičan. Budući da je transparentan, lako možete vidjeti što je unutra, tako da ćete ga pronaći čim vam zatreba. Vrijeme je važno svakome od nas i nemojmo zaboraviti koliko dragocjenih minuta gubimo ispred ormara kad se pripremamo za odlazak. Također možete koristiti uobičajene kartonske kutije koje preporučujemo primjenu naljepnice za upisivanje imena par cipela koje sadrži. Tako ćete lako pronaći cipele koje želite.

Čizme se uvijek čuvaju u okomitom položaju. Budući da su skloni savijanju, koje stvara materijal koji nosi kroz trake koje savijaju, stavljaju unutar novinskog čizme ili plastične boce koja će pomoći zadržati vertikalni oblik. Želite li na taj način napraviti malu investiciju, u trgovinama možete pronaći specijalne oblike za stavljanje u čizme koje imaju za cilj zadržati svoj vertikalni položaj.

Nikada ne ostavljajte cipele jedne preko drugih, osim tenisica koje se također mogu pohraniti u košare jer su po prirodi otporne na teške uvjete, što znači da ne zahtijevaju dodatnu pozornost kada je riječ o skladištenju.

Kao što možete vidjeti, postoje jednostavna rješenja za sušenje i spremanje obuće u hladnom razdoblju. Čak i manje organizirani ljudi mogu ih usvojiti jer im je potrebno malo vremena, a rezultati mogu biti samo zadovoljavajući i za proračun i za zdravlje vaših nogu.