0

10 savjeta za skladištenje obuće

06 Velj 2019
od strane

Skloni smo kupiti mnogo cipela i njihovo skladištenje može postati pravi problem, posebno za žene koje kupuju cipele koje nikada ne nose, ali ne žele odustati zbog emocionalne privrženosti. A onda su nam potrebna praktična rješenja za spremanje cipele tako da ne zauzimaju puno prostora, da budu zaštićena od vanjskih utjecaja koje ih mogu oštetiti i da budu pri ruci, tako da kada nam treba par, lako ćemo ga pronaći.

Srećom, postoji mnogo načina za pohranjivanje obuće, najčešći su: klasični ormari s policama, police za odlaganje ispod stepenica ili u spavaćoj sobi, zidne police i kutije za spremanje (transparentne ili označene tako da možete jasno vidjeti što se nalazi unutra). Manje konvencionalni načini skladištenja obuće uključuju: upotrebu zidnih kuka, ladica ispod kreveta, stare kutije, džepove obješene na različitim mjestima u kući, košare itd.

Ovo su neki primjeri kako skladišiti I čuvati obuću u najboljem stanju:

1. Sortirajte obuću po kategorijama. Prije nego što počnete primjenjivati bilo koja rješenja za pohranu cipela potrebno je organizirati sve parove te kategorije. Prvo, podijelite cipele u dvije glavne kategorije: one koje nosite cijelo vrijeme i one koje nosite rjeđe. Nošenje cipela je manje vjerojatno da će biti stiletto cipele ili čizme za snijeg. Trebali bi zauzeti svoja mjesta kao udaljenija i teža za pristup, kako bi izložili one ispred koje se češće koriste. Potom počnete dijeliti cipele na podkategorije: cipele koje nosite na poslu, one koje nosite za večeru, cipele za hodanje, tenisice, koje nosite u slobodno vrijeme prema važnosti i učestalosti po kojoj nosite. Dakle, kada se pripremate za aktivnost, točno ćete znati gdje potražiti prave cipele.

2. Ne držite cipele izravno na podu. Istina je da je prvi instinkt kada je riječ o ostavljanju cipele da ih ostavite izravno na podu, ali to nije najbolji izbor, jer tada je teže pronaći drugi par obuće i one su izložene prašini.

3. Koristite prozirne spremnike sa poklopcima. Teže je odabrati par cipela kada ne znate što gledate, a ako ih stavite na mjesto gdje ih ne možete vidjeti, nemoguće je znati koje opcije imate, pa je važno zadržati što je više moguće. Ako ste odlučili uzeti kutije kao rješenje za pohranu, preporučujemo da uzmete neke prozirne. Saznat ćete kako je ovaj izbor najbolji ujutro kada se požurite da se obučete i očajnički tražite par cipela koje odgovaraju vašem odijelu. Umjesto transparentnih kutija, možete ga koristiti kao rješenje normalne kutije, ali budite oprezni da na svaku stavite oznaku da biste znali što ona sadrži.

4. Stavite obuću sa visokom petom na vrh ormarića. To su cipele koje nećete nositi svaki dan. Luksuzna obuća je mnogo osjetljivija, tako da zaslužuju privilegirani prostor u vašem ormaru. Prema stručnjacima, gornja polica ormara je jedno od najboljih mjesta za spremanje cipele. Preporučujemo da stavite svoje cipele u odgovarajuće okvire s njihovom slikom ispred kako biste znali što sadrži svaka kutija.

5. Za spremanje sandala, koristite nosače od žice. Uz malo imaginacije i praktičnog osjećaja, uobičajena vješalica za odjeću lako se može pretvoriti u podršku za sandale. Savijte vanjske dijelove vješalice za žicu, a zatim, pomoću kliješta, zakrenite glave dok ne poprime oblik zakrivljenih kuka kako bi objesile sandale. Ovo rješenje će vam omogućiti da pohranite više pari sandala na relativno malom prostoru u vašem ormaru.

6. Čizme čuvajte u uspravnom položaju. Ovisno o njihovoj visini, čizme imaju tendenciju savijanja i zauzimanja više prostora nego što je uobičajeno, plus što se savijanjem materijal čini sa neuglednim prugama i ne može se nositi. Kako biste ih zadržali u formi, koristite novine, časopise ili čak plastične boce kada ih stavite u prtljažnik. Također možete kupiti posebne oblike iz trgovina koje drže čizme uspravno.

7. Spremite tenisice u košare. Budući da su tenisice atletske cipele, po svojoj su naravi građene da izdrže teške uvjete, što znači da su njihove mogućnosti skladištenja manje zahtjevne od ostale obuće. Tenisice se mogu slagati u košare, što vam omogućuje uštedu prostora.

8. Ne skladištite mokru obuću! Stavite obuću na sigurno mjesto da se potpuno osuše prije skladištenja. Izbjegavajte korištenje umjetnih izvora topline kako ne biste oštetili materijal od kojeg su izrađene.

9. Nemojte omotati vaše kožne cipele u plastiku! Koža treba disati. Ako ste se odlučili za rješenje za pohranu koje uključuje omotavanje cipela kako biste ih zaštitili, odaberite materijale koji omogućuju prodiranje zraka, kao što su papir, novine ili pamučne tkanine.

10. Nemojte gomilati cipele jedna preko druge! Guranjem cipela jedna na drugu, može sa vremenom napraviti njihovu deformaciju.