0

Kako izabrati zimsku obuću ukoliko želite vaše noge zdrave

06 Velj 2019
od strane

Zdravlje nogu važno je za svakoga od nas, kao drugi dio tijela, nakon srca, kao stupanj solidarnosti. Prema statistikama, osoba hoda oko 1.000 kilometara godišnje, što znači da je stanje stopala bitno jer nam pomaže da se svakodnevno krećemo. Kada nosimo neadekvatnu obuću, bolove u nogama, iritacije kože i razne infekcije ili gljivične počinju se pojavljivati, rizici rasta u hladnoj sezoni zbog neadekvatne obuće. Često računamo na kvalitetu kada moramo kupiti par cipela i shvatimo njihovu važnost samo kada se počnu pojavljivati komplikacije.

Evo nekoliko savjeta koje trebate imati na umu prije kupnje cipela tako da su vam noge zdrave tijekom hladnog razdoblja.

1. Veličina, dužina i širina obuće

Veličina cipela trebala bi biti odgovarajuća za vaše stopalo. Postoji tendencija, osobito kod djece, da se u hladnim sezonama uzmu cipele veće veličine, u ideji da noga raste (kod djece) ili da ima deblje čarape ili manje veličine, vjerujući da je ostavljen prostor I da će obuća biti odgovarajuće veličine kasnije. U hladnoj sezoni, važno je da vaša stopala odaberu i veličinu cipela koje vaše noge čine ugodnima. Premala obuća može ometati kretanje, što može uzrokovati zdravstvene probleme u nogama, a previsoke cipele ne osiguravaju stabilnost stopala, izlažući vas o riziku ozlijede.

Širina obuće mora biti odgovarajuća. Obuća nije predviđena da bude preuska ili preširoka. Pazite da materijal ne vrši pritisak na stopalo. Provjerite možete li premjestiti prste po volji. To je kriterij koji će vam reći je li vaša obuća previše uska ili ne.

Duljina cipele obično bi trebala biti jedan centimetar dulja od duljine stopala kako bi se osiguralo da prsti imaju potreban prostor za kretanje. Najbolje je izmjeriti potplat stopala od pete do najdužeg i usporediti rezultat s duljinom stopala obuće. Noga mora ležati u cipeli, ne pritisnuti ili zatezati, tako da se kretanje ne spriječi neodgovarajućom duljinom.

2. Dubina obuće

Dubina je još jedan kriterij koji morate imati na umu pri odabiru obućeza jesensko-zimsku sezonu. Obuća bi trebala držati stopalo ravno, a ne voditi gornji potplat. Ako osjećate da vam prsti padaju na vrh, možete ugroziti zdravlje vaših nogu, riskirati iritaciju kože, probleme s noktima, pa čak i grčeve u nogama. Znate da obuća ima pravu dubinu ako možete lagano savijati nogu.

3. Područje peta

Područje pete je iznimno važno kada je u pitanju zdravlje nogu. Oblik pete mora odgovarati obliku vašeg stopala. Odaberite samo obuću koju osjećate čvrsto oko pete kako biste osigurali stabilnost stopala. U hladnoj sezoni, koja donosi kišu, blato, led i snijeg, povećava se rizik od klizanja i neuravnoteženog hodanja. Ako nosite obuću koja nije čvrsta na nogama, riskirate bol u nogama, iritaciju kože ili čak ozljede. Uvijek birajte pažljivo samo parove obuće koje poprimaju oblik vaše pete.

4. Okviri i podstava obuće

Ulošci i podstava, osobito u hladnom razdoblju, bitni su za udobnost i zdravlje vaših nogu. Odaberite obuću sa ulošcima koji imaju anatomski oblik. Oni će moći podupirati stopalo na odgovarajućim potpornim točkama. Obuća s odvojivim ulošcima vrlo je praktična i uvijek ih možete zamijeniti drugim ulošcima po potrebi. Preporučuje se da podstava bude glatka što je više moguće bez labavih šavova koji mogu izazvati iritaciju kože. Ako se odlučite za podstavljene obloge, preporučujemo prirodno krzno.

5. Potplata (đon)obuće

Potplata(đon) u hladnom razdoblju prvi je kriterij. Mora biti jaka, lagana, ali dovoljno gusta i dobro prianjajuća, prilagodljiva nepovoljnim vremenskim uvjetima. Potplat je namijenjen zaštiti stopala od tla, kao i vode, snijega ili leda.

6. Njega noktiju i stopala

Njegu noktiju i kože ne smijete zanemariti ni u jednoj sezoni, osobito tijekom hladne sezone. Kada nam vanjski vremenski uvjeti zahtijevaju nošenje čarapa i debele obuće, nozi je potrebna posebna njega kod kuće kada nenosimo obuću. Redovita, dobro učinjena pedikura i adekvatna hidratacija kože zaštitit će od infekcija i gljivica. Da bi koža mogla slobodno disati, preporučujemo da uvijek nosite pamučne čarape.