0

18 interesantnih stvari o obući koje niste znali

06 Velj 2019
od strane

Cipele koje su danas nezamjenjive za svakoga od nas imaju svoju povijest, protagoniste i referentne trenutke začinjene ekstravagancijom, nagradama i bizarnostima koje mogu obogatiti vaš kulturni horizont, uzbuditi vaše kutikule i zabavu. Dakle, ako niste znali:

@page { size: 8.27in 11.69in; margin: 0.79in }

p { margin-bottom: 0.1in; direction: ltr; line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2; background: transparent }

p.western { so-language: en-US }

a:link { color: #0563c1; text-decoration: underline }

1. Muškarci su prvi koji su nosili cipele na petu. Cipele na petu su inicijalno dizajnirane za visoku petu. Bio je to pokaz aristokracije I bogastva.

2. Žene su počele nositi visoke potpetice u šesnaestom stoljeću, nakon što je Caterina de Medici, koja je bila niska u rastu, nosila visoke pete, želeći napraviti bolji dojam dolaskom u Francusku da stupi u brak budućim kraljem, Henrijem.

3. Audrey Hepburn je inicijator modela mokasinki za žene, nakon što je nosila par mokasinki u filmu Funny Face , par kreiran poznatog dizajnera Salvatorea Ferrgama.

4. Prve ručno izrađene cipele narpavljene su za Kraljicu Viktoriju, 1840 godine.

5. Imelda Marcos, Prva dama Filipina 1965-1986 držala je 15 krznenih bundi, 1,000 torbica I 1056 pari cipela. Malo bogatstvo u poređenju sa siromaštvom na Filipinima.

6. Popularna zvijezda Celine Dion posjeduje više od 3000 pari obuće. Ona je priznala da ima opsesiju prema obući, kupuje par obuće koje voli čak I ako nisu njena veličina.

7. Najskuplje prodate cipele su cipele od nošene od Judy Garland u Čarobnjaku iz Oza. One su prodate na aukciji 2000 godine po cijeni 660,000 dolara. Uveliko to je I najveća cijena koje je jedan par cipela ikad bio prodat.

8. Poznata crvena stopala su kreacija Christian Louboutin za slikara Andy Warhol za operu, " Cvijeće". Orginalni par kreiran od Louboutina je bio obojen crvenim lakom za nokte.

9. Carrie Bradshaw, koju glumi Sarah Jessica Parker u "Seks i grad", voli cipele više nego išta drugo. Procjenjuje se da poznata glumica posjeduje kolekciju cipela vrijednih oko 40.000 dolara.

10. Prema provedenim studijama, žena drži u prosjeku 19 pari cipela, ali često nosi samo četiri para.

11. U Japanu nikada se ne ulazi u kuću sa vanjskom obućom. Gosti su pozvani ostaviti ih ispred vrata i obući kućanske papuče pod nazivom uwabaki.

12. U Europi, u šesnaestom i sedamnaestom stoljeću, pete cipela uvijek su bile obojene u crveno.

13. Prva modna prezentacija obuće održana je u Engleskoj 1633. godine.

14. Kućne papuče su u upotrebi od vremena Šekspira, ali su bile drugačiji kriterij nego danas,bile su papuče za lijevu I desnu nogu.

15. Adidasice prvo napravljene u Americi u 1916 I zvale su se Keds.

16. Prema reviziji Glamura, žena će kupiti oko 470 pari obuće tokom života.

17. Altocalciphilia je ime za stanje osobe koja je propatila od bolesti veoma visokih peta.

18. Najveći par cipela dugačak je 5 metara I širok 2.4 metra. U svaku cipelu stane 30 ljudi. Ovaj par je prikazan u muzeju Shoe Marikina , na Filipinima.